Nagy bajban van az a lakástulajdonos, aki teli áron akarja eladni a lakását, a kezdeti elképzeléséből szinte mindenkinek engedni kell. De mennyiért kelnek el végül az ingatlanok, és mennyit tudunk alkudni, amikor vásárolni szeretnénk?

A válasz 13,3 százalék - legalábbis az Otthon Centrum elemzése szerint. De azért egy kicsit ennél jobban át kell gondolni a kérdést, hogy mennyi pénzért akarjuk megvenni a lakást. Abban biztosak lehetünk ugyan, hogy az eladó úgy húzta meg az árat, hogy az még valamennyire alkuképes legyen. Mégis a belvárosi és tényleg jó adottságokkal rendelkező lakások közel a hirdetésben szereplő összegért kelnek el. Ráadásul a forgalomképes ingatlanokra jobb feltételekkel kaphatunk hitelt is.

Nem csak az alku során csökkennek az árak. A piacon olyan sokáig vannak a lakások és házak, hogy már maguk az eladók is „akciózzák" azt. A már így csökkentett árból tudtak tavaly a vevők további 13,3 százalék árkedvezményt kiharcolni.Alkudni tehát lehet és meg is éri. Bár a legjobb esélyük a készpénzes vásárlóknak van az alkura, de az egyre rosszabb piaci körülmények között már akár nagyobb hitellel vásárlóknak is érdemes a tárgyalásokkor engedményt kérni. Különösen igaz ez azokra a családi házakra és a belvárostól távolabbi lakásokra, melyekre kevesebb vevő jelentkezik.

Jobb lakásra, jobb feltételekkel kaphatunk hitelt

De a hitelből vásárlóknak azt is figyelembe kell venniük, hogy egy jó hitel kiválasztásával többet spórolhatnak a teljes futamidő alatt, mint a néhány százalékpontos alkun. Érdemesebb lehet olyan lakást választani, melynek fedezeti értéke nagyobb, vagyis a bank piacképesebbnek értékeli, és hajlandó rá kedvezőbb feltételek mellett hitelt nyújtani. Ez akár magasabb hitelösszeget is jelenthet. Az ilyen lakásokban meg gyakran csak kisebb alkurés van. 

Ha hitelből vásárolnál lakást, akkor nézd meg kalkulátorunkat, hogy biztosan a legmegfelelőbb bankot tudd kiválasztani.