Sláger születik a lakáshitelpiacon

BankRáció.hu-sajtóközlemény

 

Érdemes odafigyelni, hogy a széles kínálatból melyik lakáshitel-konstrukciót igénylik a hitelfelvevők, ugyanis egy 8 milliós hitelnél havi szinten 6-8 ezer, 5-20 éves távlatban pedig milliós különbség is adódhat a legolcsóbb és a legdrágább hitelek között - derül ki a BankRáció.hu összeállításából. A BankRáció.hu szakértői szerint kedvező, hogy ma már egyre többen érdeklődnek a hosszabb időszakra, 5 vagy 10 évre fixált kamatozású lakáshitelek iránt, mivel ezek kiszámíthatóbbak, és hosszabb távon a háztartások jövedelmének várható növekedésével kisebb terhet rónak a családi kasszára. 

 

A lakáspiac az elmúlt másfél évben felélénkült, ezzel párhuzamosan a lakáshitelek iránti kereslet is fokozódott. Az ingatlan.com-csoporthoz tartozó BankRáció.hu adatai szerint az idén 43 százalékkal többen érdeklődtek a lakáshitelek iránt. A lakáshitelek iránti keresletet segítheti a következő időszakban, hogy a korábbi éveknél jóval alacsonyabb kamatok és teljes hiteldíjmutatók alakulhatnak ki. Ugyanakkor a széles kínálatban érdemes alaposan szétnézni, mivel jelentős különbségek lehetnek a havi törlesztőrészletben és a teljes futamidőben visszafizetendő összegben is. Gergely Péter, az ingatlan.com-csoporthoz tartozó BankRáció.hu hitelszakértője példaként hozta fel, hogy aki tavaly április közepén az akkori kínálatban szereplő legolcsóbb, 20 éves futamidejű 8 millió forintos lakáshitel egyikét igényelte, annak a havi törlesztőrészlete alig több mint 49 ezer forintra jött ki, míg a legdrágább lakáshiteleknél 55,6 ezer forint volt ugyanez az összeg. Azaz egy év alatt közel havonta több mint 6 ezer forintot, összesen a 12 hónap alatt pedig 72 ezer forintnál több megtakarítást jelentett az olcsóbb hitel kiválasztása.

 

 

Gergely Péter szerint a teljes futamidőben - feltételezve, hogy nem változik a teljes hiteldíjmutató - a legolcsóbb tavaly áprilisban felvett hitelre összesen 11,8 millió forintot kell kifizetni 20 év alatt, a másikra pedig több mint 13 millió forintot, ami 1 millió forint feletti különbséget jelent. Gergely Péter kiemelte, hogy ez egy elméleti kalkuláció, mivel a hitelterheket alapvetően befolyásolhatja a kamat változása, amelyet különböző időszakokra rögzítenek a bankok. Szerinte az utóbbi években a rövidebb 3-12 havonta változó kamatozású lakáshitelek voltak a fókuszban, de ma már egyre nagyobb az érdeklődés a hosszabb 5 vagy 10 évre fixált kamatozású hitelek iránt, Ez azért kedvező, mert kiszámíthatóbbak a 3-12 hónapos változó törlesztőrészletű hitelekhez képest, ám ezeknél is komoly különbségek lehetnek.

 

A BankRáció.hu május utolsó hetében aktuális banki ajánlatokat vizsgáló összeállítása szerint az egyik legolcsóbb 5 évre rögzített kamatozású, 20 éves futamidejű 8 millió forintos lakáshitelt 5,3 százalékos teljes híiteldíjmutatóval lehetett felvenni, ami közel 54 ezer forintos törlesztést jelent. Az egyik legdrágább konstrukció teljes hiteldíjmutatója pedig 7,3 százalékos volt, ami pedig 62 ezer forintos havi kiadással jár, mindkét hitel esetében 5 éven keresztül biztosan nem változik a törlesztőrészlet. “A 10 évre fixált kamatozás esetében is vannak különbségek, az említett 20 év futamidejű 8 milliós lakáshitelből az egyik legolcsóbb konstrukció havi törlesztőrészlete több mint 56 ezer forint, a legdrágábbaké pedig több mint 63 ezer forint, ami szintén jelentős eltérés és a teljes futamidőben a differencia milliós összeg lehet. Ezért mindenképpen érdemes összehasonlítani a bankok ajánlatait - akár online hitelkalkulátorokkal - és ne csak a sajt bankunkhoz menjünk be, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ők kínálják a legolcsóbb hitelt és ezzel milliókat veszíthetünk” - mondta Gergely Péter.

 

 

A szakember szerint több tényező is a hosszabb távra rögzített kamatozású hitelek mellett szól. “Egyrészt a kiszámíthatóság, az esetleges kamatváltozások nem érintik a törlesztőrészletet, másfelől a hitelfelvevők nettó jövedelme több éves távlatban várhatóan emelkedni fog, miközben a törlesztőrészlet fix marad, így az évek előrehaladtával egyre könnyebben tudjuk ugyanazt a törlesztőrészletet kigazdálkodni a havi bevételeinkből. Nem véletlen, hogy az idén a legalább 5 évre rögzített kamatozású lakáshitelek esetében az adósságfék-szabályok enyhébbek lettek” - mondta Gergely Péter. A BankRáció.hu hitelszakértője szerint a következő időszakban - az év második felében és jövőre - a lakáshitelek iránti kereslet élénk maradhat, a bankok közötti verseny pedig fokozódhat, ami részben az kamatfeltételekben is jelentkezhet.