Manapság már olyan jelentős költségekkel jár együtt a tanévkezdés, hogy sok család teljesen kifut a pénzből. Emiatt időszerűvé válhat ilyen esetben is a személyi kölcsön felvétele. Igen ám, de néhány banknál falakba ütközhetnek az alacsonyabb jövedelmű igénylők. Ezúttal annak jártunk utána, hogy milyen jövedelmi feltételeket támasztanak a bankok egy kisebb összegű személyi kölcsön igénylése esetén. Ismét Forintos Frici lesz az, aki kalauzol minket, lássuk, milyen tanácsokat tud adni olvasóinknak.

 

Forintos Fricit már egy korábbi eset kapcsán megismerhették olvasóink. Akkor egy volt osztálytársa, Kázmér kért tőle tanácsot lekötött betétekkel kapcsolatban. Ezúttal Fricit a helyi általános iskolában tanító felesége kérdezte, méghozzá személyi kölcsönök ügyében. Pannit ugyanis a napokban egyre több szülő állította meg az utcán, akik elpanaszolták, hogy megjött a csekk a hivataltól és be kellene fizetniük a következő iskolaévre a tankönyvek árát. Már önmagában ez is elég nagy terhet jelent a családoknak. Ám ha ehhez még hozzávesszük, hogy ezek a lurkók folyamatosan kinövik minden cuccukat, és állandóan ruházni kell őket, plusz az egyéb apró-cseprő költségek összeadódnak, így már sok családnak komoly anyagi gondot okoz egy tanévkezdés.

 

 

- Na, Pannikám, kezdjük a legfontosabbal – vágott bele Frici. – Ilyen banki kérdések eldöntéséhez mindig jól jön egy összehasonlító kalkulátor. Abból megtudhatjuk a legfontosabb feltételeket, így azt is, hogy mekkora az igénylőtől elvárt jövedelem.

- Fricikém, akkor máris hozok egy papírt, és jegyzetelek. Na és persze felírom azt az internetes címet is, ahol ezt meg tudják nézni az aggódó szülők. Amúgy azt is lehet tudni, hogy mi a menete egy ilyen hitel igénylésének?

- Mindössze annyit kell tenni, hogy kiválasztjuk a számunkra legkedvezőbb hitelt, aztán rákattintunk a „Tovább” gombra. Így eljutunk a banki oldalra, ahol meg kell adni nevünket és telefonszámunkat. A bank munkatársai pedig fel fogják hívni az illetőt, aki a hitelt szeretné igényelni. Így már sínen is van az ügy.

 

Ezután Frici beállított a kalkulátor oldalon 300 ezres hitelösszeget és 1 éves futamidőt.

 

- Az egy éves futamidőt nem csak amiatt érdemes választani, hogy ne kelljen túl hosszú ideig eladósodnunk. Amiatt is jobb minél rövidebb futamidőt választani, hogy a teljes visszafizetendő összeg minél alacsonyabb legyen.

- A háromszázezer forint pedig nem csak a tankönyvekre, hanem akár az egész éves ruháztatásra is elég lehet – tette hozzá Panni. – De mégis mekkora jövedelem szükséges ahhoz, hogy felvehessék a kölcsönt?

- Először is fontos azt is tudni, hogy a bankok általában csak a munkabért fogadják el jövedelmként. Tehát a Gyed és hasonló, nem munkabér jellegű bevételekből nem lehet teljesíteni a személyi kölcsön jövedelmi feltételét.

 

Panni ezt is feljegyezte, hiszen bármelyik szülőben ez is felmerülhet kérdésként. Frici így folytatta:

 

- A legalacsonyabb feltételt a Sberbank támasztja az igénylőkkel szemben, ugyanis a Fair Expressz nevű kölcsönüknél elegendő 68 ezer forintos jövedelem is. Ehhez szükséges az is, hogy a munkabér a Sberbanknál vezetett folyószámlára érkezzen. De akkor elég a százezer nettó fizetés, ha más bankhoz érkezik a jövedelem. Ezt a személyi kölcsönt a bank a pozitív hitelbírálatot követően 2 napon belül folyósítja.

 

Panni szorgalmasan jegyzetelt, Frici pedig máris a következő ajánlat jellemzőit sorolta a kalkulátor adatai alapján:

 

- A CIB Banknál is előnyt élvez az, akinek oda érkezik a fizetése. Ugyanis az Előrelépő Kölcsönnél ez esetben ad a bank 6% kamatkedvezményt. Az elvárt jövedelem ennél a kedvezményes konstrukciónál 100 ezer forint. De nem kötelező a bankhoz utaltatni a fizetést, és akár a minimálbérre is adnak hitelt, ám ez esetben magasabb lesz a kamat.

- De Frici, az miért van, hogy magasabb a kamat, ha nem a hitelt nyújtó bankhoz érkezik a jövedelmünk?

- Ennek az az oka, hogy egy fedezet nélküli hitel esetén, mint amilyen a személyi kölcsön, logikus, hogy valamilyen biztosítékra szüksége van a banknak.

- Igen, ez érthető – szólt Panni.

 

Frici ezután lejjebb görgette az oldalt, hogy mutathassa a kalkulátorban a következő találatot:

 

- A Budapest Banknál a Hitel Expressz igényléséhez 70 ezer forint jövedelemre van szükség. A kamat a futamidő alatt végig fix, tehát a bank nem módosíthatja azt a futamidő végéig. Így tehát a törlesztőrészlet is végig fix lesz. Ez azért nagyon jó dolog, mert nem kell attól tartani, hogy egyre magasabb összegeket kell majd fizetni. Ez egyébként a most végignézett összes személyi kölcsön esetében így van.

- Most pedig lássunk egy olyan hitelt, ami az előzőekben említett kölcsönöktől némiképp eltérően működik – folytatta Frici. – A Provident hitelt ugyanis nem havonta, hanem hetente kell törleszteni. Náluk még olyan szolgáltatás is igényelhető, hogy az ügyintézés és a szerződéskötés az igénylő otthonában történjen, és a törlesztőrészletekért is házhoz mennek hetente. Persze arra is van lehetőség, hogy a törlesztőket banki átutalással fizessük. Náluk a 76 hetes futamidő áll a legközelebb ahhoz az egy évhez, amit a többi hitel esetén beállítottam. Így persze az összesen visszafizetendő összeg némileg magasabb lesz, mert így már majdnem másfél éves futamidőt tesz ki.

- Ez a házhoz vitt kölcsön elég érdekes lehetőség, de azért ennek biztos van valami plusz költsége is – vetette fel Panni.

- Igen, drágám, valóban így van, mindennek megvan az ára – állapította meg Frici. – A következő érdekesség a Cetelemnél található, mégpedig a Mindig kéznél kölcsön. Ez egy személyes hitelkeret, amely bármikor rendelkezésünkre áll, így újabb hitelbírálat nélkül újra és újra felhasználhatjuk. Erről még azt kell tudni, hogy a kölcsönt csak akkor kérhetjük, ha rendelkezünk Cetelem hitelkártyával, vagy újonnan igénylünk ilyet.

 

Frici végül egy táblázatba foglalta a felsorolt hitelek legfontosabb adatait.

Bank és hitel neve Törlesztőrészlet (Ft) Visszafizetendő összesen (Ft) THM (%) Elvárt jövedelem (Ft)
CIB Bank Előrelépő Személyi Kölcsön  26.819  321.830  13,99  100.000 bankhoz utalása
Sberbank Fair Expressz Személyi Kölcsön  27.076  327.913  18,57  68.000 bankhoz utalása vagy 100.000
CIB Bank Előrelépő Személyi Kölcsön  27.683  332.200  21,05  minimálbér
Budapest Bank Hitel Expressz  28.258  339.099  24,79  70.000
Cetelem Mindig kéznél kölcsön  29.099  349.185  33,18  minimálbér
Provident hitel  4.620/hét  351.120  24,46  változó

 

- Köszönöm, kedvesem - szólt Panni. - Ez nagy segítséget jelent majd az érdeklődő szülők számára.

 

Reméljük, olvasóinknak is tudtunk segíteni a választásban. A jövőben még találkozhattok majd Forintos Frigyessel és az ő hasznos tanácsaival.