Bármikor történhet olyan esemény életünkben, amikor szükségünk van némi anyagi segítségre. Ilyen esetekben persze a rokonoktól is kérhetünk kölcsön, de könnyen előfordulhat, hogy erre nincs lehetőségünk. Nem marad más hátra, mint a személyi kölcsön. Csak éppen melyiket vegyük föl? Segítünk a választásban.

 

Ha személyi kölcsönt keresünk, felmerül a kérdés, hogy melyiket vegyük föl? Amit a tévében reklámoznak a filmeket megszakító szünetekben? Vagy amit a metróállomásokon láttunk hirdetni? Esetleg azt, amit a facebookon ajánlanak? Netán azt, amit a megszokott bankfiókunkban kínálnak?

Sokan hajlamosak a reklámoknak hinni, de a helyzet nem ilyen egyszerű, hiszen valószínű, hogy nem mindig a legkedvezőbb hitelek hirdetéseivel találkozunk. A legjobb megoldás az, ha az összes elérhető ajánlat közül mi magunk választjuk ki az igényeinknek leginkább megfelelő hitelt, ehhez pedig nagy segítséget nyújt egy összehasonlító kalkulátor használata. Ebben az összes bank személyi kölcsönei megtalálhatóak, és összevethetőek egymással akár a havi törlesztő, akár a teljes visszafizetendő összeg szerint. Lehet szabadon variálni a hitelösszeget és a futamidőt, tehát az alapbeállításban mutatott értékek változtathatóak.

 

 

Facebook oldalunkon gyakran kapunk olyan hozzászólást, üzenetet, hogy „Érdekel, mik a feltételek?”, „Itt adnak kölcsönt?”, "Melyik bank ez?" - és más hasonló kommenteket. A legfontosabb tudnivaló, hogy nem egy bizonyos személyi kölcsönt kínálunk, hanem az összes ajánlatot megmutatjuk, és az érdeklődőknek kell választaniuk ezek közül. A BankRáció pedig nem egy bank, hanem a banki termékeket összehasonlító weboldal vagyunk, és szándékunk az, hogy segítsünk a választásban az összes bank ajánlatainak megmutatásával.

Azt is fontos tisztázni, hogy vannak olyan esetek, amikor nem fog a bank hitelt nyújtani. Nem lehet az igénylő KHR listán (korábbi nevén: BAR lista), szükség van rendszeres, bejelentett jövedelemre, néhány bank pedig csak határozatlan idejű munkaszerződés esetén ad hitelt. Sokan kérdezik ezeket, valamint az is rendszeresen ismétlődő kérdés és válasz, hogy a családi pótlék, a Gyed hitelfelvételnél nem elfogadott jövedelem.

 

Hogyan válasszunk személyi kölcsönt?

 

Most pedig lássuk, miként tud segíteni a legkedvezőbb személyi kölcsön megtalálásában a BankRáció. A kalkulátorunkban az összes személyi kölcsön ajánlat megtalálható, minden fontos tudnivalóval és díjjal együtt. Be kell írnunk, hogy mennyi pénzre van szükségünk és mennyi időre kérjük a kölcsönt. Persze hagyhatjuk alapbeállításon is a kalkulátort, de nem biztos, hogy pontosan az alapbeállítás szerinti összeget vagy éveket szeretnénk látni. Érdemes tehát beírni a fenti mezőkbe a saját magunk által választott értékeket. Hosszabb futamidő esetén a havi törlesztő alacsonyabb lesz, viszont az összesen visszafizetendő összeg magasabb, mintha ugyanazt a hitelösszeget rövidebb futamidőre vesszük fel.

 

 

A hitelösszeg és az évek számának megadása után a „Keresés” gombra kattintunk és máris elénk teszi a kalkulátor az adott beállításokkal elérhető összes személyi kölcsön ajánlatot. Láthatjuk a bank és a hitel nevét, a havi törlesztőrészletet, a THM-et és a visszafizetendő teljes összeget, valamint picivel lejjebb a kezdeti költséget, az éves kamat mértékét és a kamatperiódust. Szinte minden találatnál a futamidő végéig fix a kamatperiódus, tehát az ilyen személyi kölcsönök esetében végig változatlan lesz a kamat. A végig fix kamatperiódusnak nagyon jó tulajdonsága ez a kiszámíthatóság, állandóság, és árfolyamkockázat sincs, hiszen már évek óta minden hitel forint alapú.

 

Lássunk néhány példát arra, hogy 1.000.000 forint személyi kölcsönnél 3 éves futamidő esetén mennyi a havi törlesztő, valamint a THM, és mekkora a teljes visszafizetendő összeg:

 

Bank és hitel neve Havi törlesztőrészlet THM Visszafizetendő
Sberbank Fair Expressz személyi kölcsön 32.216 Ft 11,27% 1.169.760 Ft
K&H személyi kölcsön 33.210 Ft 13,77% 1.212.427 Ft
CIB Előrelépő Személyi Kölcsön 33.776 Ft 13,99% 1.215.939 Ft
Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsön 34.173 Ft 15,73% 1.240.220 Ft
Raiffeisen Személyi Kölcsön 34.641 Ft 17,31% 1.262.571 Ft
Erste Bank Most Személyi Kölcsön 34.660 Ft 17,36% 1.264.976 Ft
Akciós OTP Személyi kölcsön 36.147 Ft 19,53% 1.301.306 Ft
Cofidis Fapados Kölcsön 36.297 Ft 19,90% 1.306.668 Ft
Provident Maxi Kölcsön * 43.854 Ft 24,89% 1.315.620 Ft

* A Provident kölcsönnél a futamidő 30 hónap

 

Ha még több információt szeretnénk tudni a kalkulátorban kapott találatokról, akkor kattintsunk a „Rövid leírás”   szövegre. Itt tájékozódhatunk az aktuális akciókról, kedvezményekről, illetve megtudhatjuk, hogy mennyi a bank által elvárt minimális havi jövedelem, amellyel megkaphatjuk a kölcsönt. Ez ajánlott olvasmány, hiszen rengeteg későbbi félreértést vagy kérdést megelőzhetünk ezzel a pár perces tájékozódással.

Arra is van lehetőség, hogy a kalkulátor fenti mezőjében, ahol a hitelösszeget és az évek számát kell megadnunk a „További beállítások” szövegre kattintva beírhatunk további szempontokat, például, hogy csak bizonyos bankok személyi kölcsöneit listázza ki a kalkulátor. A számítógép előtt ülve kényelmesen kiválaszthatjuk a nekünk legjobban megfelelő személyi kölcsönt. Amikor ezzel készen vagyunk, akkor máris jelezhetjük hitelfelvételi szándékunkat a bank felé. A választott személyi kölcsön mellett kattintsunk a „RÉSZLETEK” gombra, ezzel átkerülünk a bank weboldalára, ahol meg kell adnunk az adatainkat (általában név, telefonszám, e-mail cím) annak érdekében, hogy a bank fel tudja venni velünk a kapcsolatot. Ha a telefonos egyeztetés során minden rendben lesz, akkor mehetünk az előre egyeztetett időpontra a bankfiókba a szükséges papírokat aláírni, és hamarosan rendelkezésünkre fog állni a kért kölcsön.

Így működik a kiválasztás és az igénylés folyamata, így tudunk segíteni abban, hogy mindenki megtalálhassa a számára legkedvezőbb személyi kölcsönt.