Miközben a sajtó a bankszámlák jövőbeli drágulásától, s az esetleges új devizahiteles mentőcsomagtól hangos, viszonylag kevés szó esik azokról a változásokról, amely a pénzintézetek egyéb termékeit érinti. Pedig vannak más területek is, amelyre érdemes figyelni.

Tombol a nyár, amely (a fürdőzés és kikapcsolódás mellett) az építkezés, ingatlanvásárlás időszaka is. S, minden feltétel adott ahhoz, hogy azok, akik az elmúlt időszakban elhalasztották az ingatlanvásárlást, most elkezdjék böngészni a hirdetéseket, s ehhez áttekintsék a lakáshitel-ajánlatokat is.

A lakásárak meredeken esnek, a főváros belvárosában is lehet 10 millió forint alatt ingatlanhoz jutni. A kamatok pedig (követve a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának majd’ egy éve tartó alapkamat csökkentésről szóló döntéseit) folyamatosan süllyednek.  Ráadásul a bankok most hirdetik meg nyári akcióikat is, ahogy azt tette például a napokban az OTP, az MKB és az Erste Bank is. (Utóbbi komolyabb változásokról is döntött.)

Jelenleg a BankRáció.hu lakáshitel-kalkulátorának adatai szerint 5 millió forint lakáshitel, 10 évre már több bank kínál 8 százaléknál alig magasabb teljes hiteldíj mutató (THM) mellett megfelelő adósminősítés esetén. Kamattámogatásnál pedig nem ritka a 7 százaléknál alacsonyabb THM-el rendelkező ajánlat. Színes és kedvező kondíciókat rejt a felújításra, korszerűsítésre igénybe vehető kínálat is.

Mindezek alapján most van itt az idő arra, hogy aki ingatlant venne, az lépjen. A jegybanki alapkamat csökkentése a végéhez közeledik. A jelenleginél jóval kedvezőbb feltételekre számítani a közeljövőben már valószínűleg nem érdemes. A nyári akciók keretében pedig számos a hitelfelvételhez kapcsolódó költség, megspórolható. (Az akciók a meghirdetett feltételek alapján augusztus közepéig, illetve visszavonásig tartanak.)

Az esetleges vétel megfontolását ajánlja a szakértő azoknak is, akiknek a gyermeke ősztől otthonától távoli felsőoktatási intézményben folytatja majd tanulmányait. A fővárosban a Duna House napokban megjelent összeállítása szerint 30 négyzetméter körüli lakások 30-50, 60 négyzetméteresek 48-91 ezer forint körüli áron bérelhetők. Ha valaki rendelkezik akkora tőkével, amelyért egy kis lakást megvásárol, oly módon, hogy annak vételárának biztosításához 5 millió forint hitelt vesz fel 10 évre, számos olyan (nem kamattámogatott) lakáshitel-ajánlattal találkozhat, ahol a havi törlesztőrészlet nem haladja meg a 60 ezer forintot. Alig több tehát, mint egy kis lakás havi bérleti díja. Lehet, hogy érdemes tehát ezt a lehetőséget is végiggondolni.